DRY COOLERE
Unitatile DRY COOLER cu ventilatoare axiale sunt concepute pentru a putea fi combinate cu agregatele pentru racirea apei apa/apa (CWW), sau pentru a prelua functia de racire in anotimpul rece pentru procesele industriale obtinandu-se economii importante la energia electrica si reducerea uzurii agregatelor frigorifice.
Pentru perioada rece a anului, cand temperatura exterioara a aerului este mai mica de 50C, racirea cu chiller necesara proceselor industriale poate fi substituita printr-un sistem de racire cu free cooling care va intra in actiune manual sau automat prin intermediul unui selector cu termostat. Acest sistem free cooling este un racitor direct cu aerul al agentului de racire (solutie de apa cu etilen glicol) prin intermediul unui dry cooler calculat la necesitatile instalatiei. Racirea directa a agentului, fara utilizarea compresorului chillerului, va aduce economii importante la factura de energie electrica, investitia in dry cooler amortizandu-se intr-o singura iarna, ulterior aducand economii importante la factura de energie electrica.
EFICIENTIZARE COSTURILOR CU ENERGIA ELECTRICA
UTILIZAND SISTEMUL DRY COOLER
Pentru a demonstra eficienta utilizarii sistemului dry cooler in procesele industriale s-au luat ca exemplu concret un proces industrial in care se doreste racirea apei de la 10 la 5 0C, procesul industrial fiind cu regim de lucru 24 ore din 24, 7 zile pe saptamana. Echipamentele utilizate sunt:
- Chiller CLINT, model CHA/K 786-P, 193 kW, temp. agent racire (apa +35% glicol), 10 / 5 0C, temp exterioara 350C
- Dry cooler ONDA, model FN373.65 XL , 201 kW temp. agent racire (apa +35% glicol), 10 / 5 0C, temp exterioara 00C
In anotimpul rece circuitul primar nu se va mai raci de catre chiller, cu consum important de energie electrica si uzura chiller, ci pur si simplu aerul exterior va raci apa industriala prin intermediul schimbatorului de caldura cu placi. Nu mai este necesara inca o pompa. Circulatia apei prin dry-cooler o va face pompa chillerului. La temperaturi cuprinse intre 0 0C÷ +6 0C, dry cooler-ul va raci partial apa, iar chiller-ul va furniza diferenta de putere pentru a se atinge temperatura dorita. Sub temperatura de 0 0C intreaga sarcina de racire va fi preluata de dry cooler.
CALCUL EFICIENTA SISTEM CU DRY COOLER PENTRU CHILLER 193 kW
Puterea electrica instalata a celor 6 compresoare ale chillerului CHA/K 786-P si a ventilatoarelor acestuia este de 70,7+8 kW.
Puterea electrica instalata dry-cooler 12,65 kW.
In regim free cooling compresoarele si ventilatoarele chiller-ului NU vor mai functiona.
In aceasta situatie, daca luam in calcul 3 luni de utilizare a regimului free cooling, economia de energie electrica este urmatoarea:
- Total kW/h consum chiller: 24 ore x 30 zile x 3 luni x 78,7 kW x 0,52 ron = 88.396 RON (aproximativ 20.090 Euro)
- Total kW/h consum sistem dry-cooler: 24 ore x 30 zile x 3 luni x 12,65 kW x 0,52 RON = 14.208 RON (aproximativ 3.229 Euro)
ECONOMIE IMPLEMENTARE SISTEM DRY-COOLER: 20.090 – 3.229 = 16.861 EURO / iarna
Se va observa ca investitia intr-un sistem dry cooler se va amortiza din primul an de functionare, ulterior aducand economii importante la factura de energie electrica. In plus utilizarea sistemului free cooling mai prezinta urmatoarele avantaje: protectia chillerului si prelungirea duratei de viata a acestuia si functionarea pana la cele mai scazute temperaturi ce pot fi atinse in Romania.